Aan het woord: Onderzoeker en orthopedagoog Jacintha Tieskens - 27-03-2025

Bij LUMC Curium werkt onderzoeker en orthopedagoog Jacintha Tieskens. Tijdelijk niet in haar duale rol, omdat zij op dit moment vanuit Zweden werkt. Maar zelfs buiten Nederland kan zij haar taken bij DREAMS gewoon voortzetten! Als onderzoeker is zij betrokken bij de ontwikkeling van de geharmoniseerde vragenlijsten die DREAMS afneemt. Wij vroegen haar naar de inzichten die zij tijdens dat proces heeft geleerd, en hoe zij denkt dat DREAMS de kinder- en jeugdpsychiatrie kan verbeteren.

Door Ilse Visser en Emma Broek

Wie is Jacintha Tieskens?

Ik ben Jacintha Tieskens en werk als senior onderzoeker en orthopedagoog bij LUMC Curium. Normaal werk ik vier dagen per week als onderzoeker, voornamelijk voor DREAMS, en een dag per week als orthopedagoog. Op dit moment is mijn werk wat anders verdeeld, omdat ik sinds september met mijn gezin in Stockholm woon. Ik werk tijdelijk remote en heb daardoor mijn werkzaamheden als orthopedagoog even moeten stoppen. Maar het is geweldig dat ik mijn werk voor DREAMS vanuit hier gewoon voort kan zetten!

Ik spreek dagelijks veel verschillende mensen. Zo heb ik veel contact met onderzoekers binnen DREAMS, bijvoorbeeld over het ontwikkelen en harmoniseren van de DREAMS vragenlijsten. Daarnaast werk ik nauw samen met behandelaren, zorgmanagers en onderzoekers binnen LUMC Curium, om ervoor te zorgen dat de ontwikkelingen binnen DREAMS een goede plek krijgen binnen LUMC Curium en andersom. Ik begeleid ook studenten en psychologen in opleiding met hun onderzoek, waarbij ik weer wat meer met de data en analyses bezig ben in plaats van de implementatie van DREAMS. Deze afwisseling vind ik heel leuk.  

Wat is het leukste aan jouw werk? Waar krijg je het meeste energie van?

Het leukste vind ik dat ik met zoveel verschillende mensen in contact sta—clinici, onderzoekers, datamanagers, zorgmanagers, ervaringsdeskundigen. We werken allemaal vanuit ons eigen perspectief aan hetzelfde doel: de zorg voor kinder- en jongeren met mentale problemen verbeteren. Die afwisseling en het schakelen tussen verschillende invalshoeken maken mijn werk leuk.

Hoe ben jij betrokken geraakt bij DREAMS?

Ik ben bij LUMC Curium gestart als orthopedagoog en werkte fulltime op de polikliniek. Tijdens mijn sollicitatie gaf ik al aan dat ik het leuk zou vinden om ook betrokken te zijn bij wetenschappelijk onderzoek. In 2022 kwam er een functie vrij voor senior onderzoeker, met de focus op DREAMS. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken! Nou ja, ik moest daar wel even over nadenken, want dat betekende dat ik mijn klinische werk grotendeels zou moeten neerleggen. Uiteindelijk is er een mooie combinatiefunctie uit voortgekomen: ik kon één dag in de week op de polikliniek blijven werken en me de rest van de tijd richten op DREAMS. Omdat DREAMS een samenwerking is tussen vier instellingen, is het belangrijk dat er vanuit elke instelling een aanspreekpunt is—en dat ben ik voor LUMC Curium. Tegelijkertijd heb ik ook een aantal DREAMS-brede taken, zoals het leiden van de vragenlijstwerkgroep.

“Ik vind het mooi dat alle verschillende mensen waar ik contact mee heb vanuit hun eigen perspectief aan hetzelfde doel werken: het verbeteren van de kinder- en jeugdpsychiatrie.”

Hoe denk jij dat DREAMS kan bijdragen aan (het verbeteren van) de kinder- en jeugdpsychiatrie?

We werken samen met vier grote instellingen binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie in Nederland, waar veel data wordt verzameld in het kader van de zorg. Door die gegevens beter op elkaar af te stemmen en met elkaar te delen, kunnen we uiteindelijk op groepsniveau belangrijke inzichten krijgen en van elkaar leren.

Maar ik denk ook dat we nu al een bijdrage leveren, doordat we zo bewust bezig zijn met de vragen: Welke data verzamelen we eigenlijk? Waarom? En hoe? Dit helpt ons om kritisch te kijken naar wat er in de praktijk wordt gedaan en dit continu te evalueren en te verbeteren. Ik hoop dat we, juist doordat zowel behandelaren als onderzoekers hierbij betrokken zijn, uiteindelijk hierdoor de zorg beter kunnen laten afstemmen op wat de kinderen, jongeren en hun gezin nodig hebben.

DREAMS is de afgelopen periode druk bezig geweest met het ontwikkelen van kind- en jongerenversies van de DREAMS vragenlijsten die we voorheen alleen door ouders lieten invullen. De zelfrapportage versies van de Intakevragenlijst, de Monitor en de Tevredenheidslijst zijn nu bijna gereed. Kun je ons meenemen in hoe dit proces precies is gegaan?

De meeste instellingen hadden al wel vragenlijsten die jongeren invulden, maar deze lijsten verschilden van elkaar. Daarom zijn we eerst begonnen met een uitgebreide inventarisatie: wat is echt belangrijk om te vragen? We hebben gekeken naar de overeenkomsten en verschillen tussen instellingen en hoe we hier uiteindelijk een geharmoniseerde vragenlijst van konden maken. Het doel was om geen overbodige vragen te stellen, en alleen de belangrijkste informatie te verzamelen, zonder het te lang of te belastend te maken voor de jongeren. Nadat we de basis set hadden vastgesteld, werd deze door de instellingen beoordeeld. Het proces bestond uit voortdurend afstemmen, verbeteren en ruimte geven voor de verschillende input van de instellingen. Dit leidde uiteindelijk tot een versie van de vragenlijsten die breed gedragen wordt, waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden en waar de jongeren daadwerkelijk ook wat aan hebben.

“De ontwikkeling van de zelfrapportage versies van onze vragenlijst bestond uit voortdurend afstemmen, verbeteren, en ruimte geven. Daardoor hebben we nu vragenlijsten die breed gedragen worden, waar iedereen zich in kan vinden, en waar jongeren echt wat aan hebben.”

Wat waren belangrijke uitdagingen? Of inzichten?

Een van de belangrijkste uitdagingen was het bepalen van welke vragen we wel en niet moesten opnemen. Wat het extra complex maakte, was de balans tussen het verzamelen van de juiste informatie en het vermijden van een te lange vragenlijst. Daarnaast is het een uitdaging om ervoor te zorgen dat de vragen op een consistente manier in verschillende systemen worden geïntegreerd.

Waarom is het volgens jou belangrijk dat DREAMS nu ook werkt met de kind- en jongerenversies van de vragenlijsten? Wat kunnen we met de informatie die dit oplevert?

De informatie die de jongeren zelf geven over wie ze zijn, hun omgeving en de problemen waar ze mee te maken hebben zijn essentieel. Het is belangrijk om een zo volledig mogelijk beeld van de jongere te krijgen. Wanneer je alleen ouders vraagt om iets te vertellen over hun kind mis je een heel belangrijk deel, namelijk het perspectief van de jongere zelf. Als we die informatie niet verzamelen, missen we het allerbelangrijkste.

Wat wil jij nog bereiken met DREAMS?

Als de zelfrapportages bij DREAMS eenmaal volledig zijn uitgerold en alles goed loopt, ben ik heel nieuwsgierig naar de data. Daar wil ik dan ook graag zo snel mogelijk mee aan de slag gaan. Het zou geweldig zijn om de data zo snel mogelijk terug te koppelen naar de praktijk. Ik denk namelijk niet dat we klaar zijn als alles eenmaal geïmplementeerd is. Sterker nog, dan begint het pas écht.

Op welk bereikt resultaat ben je trots?

Wat ik vooral zie is hoe er steeds beter wordt samengewerkt tussen behandelaren en onderzoekers binnen DREAMS. Waar het eerder nog veel ging over de verschillen tussen wat onderzoekers versus behandelaren belangrijk vinden, is er nu veel duidelijker een gemeenschappelijk doel waar we echt samen aan werken. Dat vind ik heel belangrijk: dat het niet alleen iets is wat we doen als onderzoekers, maar dat het ook echt leeft binnen de praktijk en dat het een samenwerking is waar over en weer van elkaar geleerd kan worden.

Wat doe jij het liefst in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd ga ik hier in Zweden veel de natuur in, samen met mijn zoontje en vriend. Ook ben ik veel in de speeltuin te vinden, haha. In Nederland was ik altijd fanatiek met hockey, en sinds kort heb ik dat ook hier weer opgepakt. Daarnaast loop ik graag hard en houd ik van lezen.