Aan het woord: Promovenda Ilse Visser - 02-09-2024
Bij DREAMS lopen ondertussen drie promovenda rond, waarvan Ilse Visser de tweede is. In juli 2023 is zij begonnen met haar promotieonderzoek naar trauma en post-traumatische stress stoornis klachten (PTSS) onder kinderen en jongeren in de psychiatrie. In de tussentijd heeft ze niet stil gezeten: ze is betrokken bij de website en de vragenlijstwerkgroep van DREAMS, en is onlangs naar Bonaire geweest voor haar onderzoek. In dit interview stelt ze zich graag voor, en vertelt ze wat meer over haar werk.
Door Ilse Visser en Emma Broek
Wie is Ilse Visser?
Ik ben Ilse Visser en ik werk als promovenda bij Levvel. Ik doe onderzoek naar de prevalentie van (potentiële) traumatische gebeurtenissen en PTSS-klachten bij de kinderen en jongeren die zijn aangemeld bij één van de DREAMS-centra. Ook kijk ik naar de obstakels die zowel hulpverleners als de kinderen en jongeren zelf kunnen ervaren met betrekking tot de diagnose en behandeling van PTSS. Verder probeer ik inzicht te krijgen in de veerkracht van de kinderen en adolescenten die in behandeling zijn bij de DREAMS-centra en aan trauma zijn blootgesteld.
Naast deze onderzoekstaken houd ik mij binnen Levvel bezig met het vragenlijstbeleid, beheer ik samen met Emma de website van DREAMS, werk ik mee aan een studie naar trauma in Caribisch-Nederland, en begeleid ik geregeld scriptiestudenten. Mijn werkdagen zijn dus vrij afwisselend, haha!
Wat is het leukste aan jouw werk? Waar krijg je de meeste energie van?
Ik vind het ontzettend leuk om de ideeën die ik samen met mijn promotieteam bedenk, in de praktijk tot leven te brengen. En dat er echte onderzoeksresultaten uit komen! Ik hecht veel waarde aan de link met de (klinische) praktijk: waar is behoefte aan vanuit de praktijk en op welke gebieden ontbreekt nog kennis? En dan is het natuurlijk gaaf om deze punten om te zetten in mooi onderzoek.
In welke rol ben jij betrokken bij DREAMS?
Ik ben als promovenda betrokken bij het trauma onderzoek van DREAMS, waar ik eerder al wat meer over vertelde. Ook ben ik betrokken bij de vragenlijstwerkgroep, waar we onder andere de vragenlijsten die binnen DREAMS worden afgenomen ontwikkelen en evalueren.
Hoe en waarom ben jij betrokken geraakt bij DREAMS?
Tijdens het afronden van mijn Master studie aan de Universiteit van Utrecht kwam ik in contact met professor Ramón Lindauer, één van de betrokken hoogleraren bij DREAMS (Levvel). Hij vertelde mij dat er nog een PhD-student gezocht werd voor het nieuwe trauma onderzoek van DREAMS. Het leek mij een mooi project waarin ik mij vast kon gaan bijten in grote hoeveelheden data omtrent trauma en PTSS, maar tegelijkertijd er ook een duidelijke, directe connectie was met de klinische praktijk. En zo geschiedde!
Hoe denk jij dat DREAMS kan bijdragen aan (het verbeteren van) de kinder- en jeugdpsychiatrie?
Door onze krachten te bundelen kunnen we enorm veel leren. Niet alleen van de grote hoeveelheden data die hierdoor beschikbaar komen, maar ook op praktisch vlak. We leren van elkaars fouten en goede keuzes binnen elke academische instelling. Zo hoeft het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden te worden, en kunnen de werkwijzen binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie steeds verder gestroomlijnd worden.
Wat wil jij nog bereiken met DREAMS?
Hm, lastig! Dat zijn wel meerdere dingen. Als ik één ding moet noemen, denk ik toch wel het volledig implementeren van de zelfrapportagevragenlijsten voor jongeren, samen met mijn collega’s van de vragenlijstwerkgroep. We zijn nu druk bezig met het ontwikkelen van deze lijsten. Het is ontzettend belangrijk dat we naast de vragenlijsten voor ouders/verzorgers die we binnen DREAMS al afnemen, nu ook soortgelijke lijsten ontwikkelen voor de jongeren zelf. En hoe gaaf is het dat jongeren van de Nederlandse Jeugdraad ook zullen meedenken over de inhoud van deze lijsten!
Onlangs ben jij een maand naar Bonaire geweest voor onderzoek. Kan je iets vertellen over wat je daar hebt gedaan?
Klopt! Ik werk mee aan een studie, die deel uitmaakt van een groter project, waarin wordt gekeken hoe trauma en intergenerationeel trauma ervaren en verwerkt worden door bewoners op de verschillende Nederlandse-Caribische eilanden. We richten ons daarbij onder andere op familiesamenstelling, dynamiek, en opvoeding om beter te begrijpen hoe trauma wordt verwerkt en welke factoren steun bieden of juist trauma in stand houden. Om uiteindelijk meer cultureel-sensitieve zorg te kunnen bieden aan de cliënten op de eilanden.
In juni verbleef ik enkele weken op Bonaire, waar ik samen met collega’s van Mental Health Caribbean de eerste focusgroepen met zorgprofessionals heb gehouden. In het najaar hopen we ook focusgroepen te organiseren met jongeren en volwassenen.
Waarom denk je dat deze studie belangrijk is in het kader van het trauma onderzoek dat je bij DREAMS uitvoert? Wat voegt het toe?
Door te onderzoeken hoe trauma wordt ervaren en verwerkt in deze specifieke culturele setting, kunnen we beter begrijpen hoe culturele factoren invloed hebben op trauma en de verwerking ervan. Deze kennis is ook waardevol voor het traumaonderzoek binnen DREAMS, aangezien wij werken met data waarin mogelijk ook verschillende culturele invloeden een rol spelen. Ik denk dat het goed is om ons hier bewust van te zijn.
Op welk bereikt resultaat ben je trots?
Ik ben vooral trots op de meta-analyse die ik samen met mijn collega’s in de afgelopen maanden heb afgerond. In dit wetenschappelijke stuk hebben we data uit 98 studies van de afgelopen dertig jaar samengevoegd om een schatting te maken van de gemiddelde prevalentie van PTSS bij kinderen en jongeren met één of meerdere traumatische ervaringen wereldwijd. Deze informatie kan ons helpen om beter te begrijpen hoe wijdverspreid PTSS is en welke trends en patronen er zijn. Deze inzichten kunnen vervolgens helpen om de diagnostiek, behandeling en preventie van PTSS te verbeteren bij jonge mensen. Erg tof!
Wat doe jij het liefst in je vrije tijd?
Ik vind het leuk om lekker te sporten, te borrelen op het terras met vrienden, gezellig weekendjes weg te gaan, (verre) reizen te maken, en concerten te bezoeken. Zo heb ik alweer een concert van Eefje de Visser op de planning. En niet te vergeten: knuffelen met onze lieve poes Otje.
Blogarchief
2024
- - Het evalueren van onze zorg
- - De Intakevragenlijst: nieuwe ontwikkelingen
- - Aan het woord: Promovenda Ilse Visser
- - DREAMS op pad: Het derde DREAMS symposium
- - Aan het woord: Datamanager Daniël van der Doelen
- - DREAMS op pad: Het voorjaarscongres van de NVvP
- - Aan het woord: Onderzoeker Malindi van der Mheen
- - Aan het woord: Psycholoog en onderzoeker Marleen Wildschut
- - Aan het woord: Onderzoeker Josjan Zijlmans