Aan het woord: Psycholoog en onderzoeker Marleen Wildschut - 12-03-2024

Bij DREAMS werken veel verschillende mensen, in veel verschillende rollen. Zo ook Marleen Wildschut: klinisch psycholoog én onderzoeker bij Accare. In haar dagelijks werk ziet zij adolescenten op de kliniek, en is ze als onderzoeker bij DREAMS betrokken. Hoe verhouden die rollen zich tot elkaar? Hier stelt Marleen zich voor en vertelt ze meer over die dualiteit en samenhang van rollen.

Door Hannah Dorsman en Emma Broek

Wie is Marleen Wildschut?

Ik ben Marleen Wildschut, ik werk voor Accare. Ik werk grotendeels als klinisch psycholoog bij een kliniek waar adolescenten die zijn vastgelopen in hun ambulante behandeling kortdurend worden opgenomen. Daarnaast werk ik ook als onderzoeker bij het DREAMS project, waar ik meewerk aan de werkgroep rondom de intake- en evaluatievragenlijsten.
Een werkdag ziet er voor mij altijd erg verschillend uit. Op dinsdag, donderdag en vrijdag ben ik altijd in de kliniek en zie ik veel adolescenten die hier zijn opgenomen. Ook heb ik wat DREAMS overleggen tussendoor op deze dagen. De maandag is echt mijn onderzoeksdag en vrijdagmiddag heb ik ook nog wat onderzoeksuren.

COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG

Wat is het leukste aan jouw werk? Waar krijg je de meeste energie van?

Dat is toch wel het één op één contact met een patiënt, dat zou ik ook nooit los willen laten. Ik doe van alles in mijn werk, maar dit is toch wel de basis waarom ik überhaupt ooit aan dit werk begonnen ben en dat blijft ook het leukste. Het is niet het enige: ik zou niet alleen maar patiënten willen behandelen en daarnaast niks ‘overstijgends’ willen doen, dus ik vind ook vooral de combinatie met het onderzoek het mooist. Maar aan het eind van de dag zijn het toch de gesprekken met patiënten die er voor mij het meest uit springen.

Hoe ben je betrokken geraakt bij DREAMS?

In eerste instantie wilde Accare vooral heel graag een klinisch psycholoog binnen de afdeling adolescenten. Dat vond ik heel leuk, maar ik wilde ook graag als wetenschappelijk onderzoeker aan de slag. Toen werd het DREAMS project voorgesteld, dat leek goed bij mij te passen. Nu ben ik de vooruitgeschoven post vanuit Accare, samen met onderzoeker Ymkje Anna de Vries. Ik zorg ervoor dat het DREAMS project in de praktijk loopt bij Accare. De basis daarvoor was de implementatie van de intake vragenlijst; voordat ik hier kwam werken was er alleen een pilot gaande. Daarna heb ik het overgenomen en ervoor gezorgd dat de lijst werd geïmplementeerd in de dagelijkse praktijk. Nu houd ik me dus bezig met de vragenlijsten vanuit DREAMS, en een medicatieproject waarin we kijken in hoeverre er medicatie wordt gebruikt in de behandeling, maar ook naar waar jongeren mee binnen komen. Welke medicatie gebruiken zij al voor de start van de behandeling en is dit binnen de richtlijnen?

Jij werkt dus zelf ook echt veel in de praktijk. Hoe denk jij dat DREAMS kan bijdragen aan het verbeteren van de kinder- en jeugdpsychiatrie?

Ik denk vooral door de gang van zaken binnen verschillende kind- en jeugdpsychiatrie instellingen te stroomlijnen. Ik zie nu al een hele verbeterslag aan de hand van de intake vragenlijst. Het is een hele unieke kans en uitdaging, waardoor je betere data krijgt omdat de populatie veel groter wordt op een manier die ook bruikbaar is. Je beantwoordt niet wezenlijk andere vragen dan vele onderzoekers al in hun hoofd hebben of mee bezig zijn, maar de manier waarop het nu wordt aangevlogen is tamelijk uniek en een mooi streven.

Wat wil jij zelf nog bereiken met DREAMS?

Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het stroomlijnen van de organisaties, maar dat is meer de praktische kant. Als onderzoeker ben ik vooral heel benieuwd naar de complexe doelgroep. Dit is de doelgroep die ik zelf dus behandel; dit zijn vaak jongeren die zeer ernstig zijn vastgelopen in hun dagelijks leven en zeer ernstige psychiatrische problemen hebben. Ik zou graag onderzoek doen naar wat die kinderen met elkaar gemeen hebben. Hoe kan je die kinderen zo snel mogelijk identificeren en ervoor zorgen dat de pathologie niet chronisch wordt? Met name verwaarlozing en veerkracht vind ik erg interessante onderwerpen. Ik hoop dat ik deze vragen kan uitpluizen als DREAMS wat meer loopt qua dataverzameling.

De vragen waar we mee bezig zijn, zijn niet wezenlijk anders dan die van andere onderzoekers. Maar we kunnen ze aanvliegen op een tamelijk unieke manier.

Je bent zelf dus zowel onderzoeker als behandelaar. Hoe denk je dat die dualiteit in rollen bijdraagt aan jouw werk voor DREAMS?

Ik spreek de taal van de behandelaren, dus dat is een voordeel. Ik merk zelf al dat ik als onderzoeker andere belangen heb dan als behandelaar, dus dat verschil dat daarin zit kan ik voelen en snappen. Mijn bijdrage is in ieder geval om te kijken hoe we behandelaren mee kunnen krijgen en zo min mogelijk kunnen belasten.
Datzelfde geldt ook voor cliënten, waar ik natuurlijk veel mee werk; ik snap onderhand wel hoe je bijvoorbeeld de respons op vragenlijsten kan verhogen of verlagen. Ik denk dat ik door die dualiteit hier wat meer zicht op heb dan iemand die uitsluitend op een onderzoeksafdeling werkt.

Door die twee rollen ben je binnen Accare ook een beetje een schakel tussen de behandelaren en onderzoekers. Hoe denk jij dat die twee groepen beter met elkaar zouden kunnen samenwerken in de KJP?

Het is goed om van iedere bloedgroep iemand in het DREAMS project te hebben. Je hebt mensen nodig die voor de volle 100% onderzoek doen, mensen die 100% patiëntenzorg doen, maar ook mensen die beide doen. Het is belangrijk om vanuit verschillende invalshoeken naar het DREAMS-project te kijken.

Het is goed om van iedere bloedgroep iemand in het DREAMS project te hebben. We moeten vanuit verschillende invalshoeken naar het project kijken.

Op welk bereikt resultaat ben je trots?

Voor mezelf dat de intakevragenlijst is geïmplementeerd binnen Accare en dat ik binnen ieder team een DREAMS contactpersoon heb, dus vooral dat het nu leeft binnen Accare. Ook vind ik dat de intakevragenlijst steeds mooier en handzamer wordt. Ik vind het ook een erg leuke club om mee samen te werken: korte lijntjes en een fijne sfeer.

Wat doe jij het liefst in je vrije tijd?

Ik heb eigenlijk niet zoveel vrije tijd voor mezelf, want ik heb een kleuter en een dochter van acht, dus ik ben vooral veel samen met mijn gezin. Ik ga graag op vakantie en ik reis graag. Daarnaast een beetje de standaard dingen: ik hou erg van lezen, fotografie en maak graag foto albums.