COVID-19 portret van Olivia (12 jaar) - 21 april 2022

Olivia

Olivia (12 jaar) zit in groep 8 en houdt van van alles zoals: paardrijden, naaien en viool spelen. Olivia vond het ontzettend balen dat er zo weinig door kon gaan door corona. School werd ook echt anders. Wel bracht het haar ook positieve dingen, vooral in het contact met haar familie.

Klik op de tekening om te vergroten
“Thuis heb je soms dat je ouders die snappen het schoolwerk dan niet en dan moet je het gewoon overslaan.”

Hoe kijk jij terug op afgelopen 2 jaar?

Olivia noemt veel verschillende onderdelen van de coronatijd de afgelopen 2 jaar. Ondanks dat het met haar goed is gegaan in die tijd vond ze het vaak saai en ook vervelend dat er maar weinig kon en mocht. In dit interview deelt ze haar gedachten over die periode op school, het contact met haar gezin en haar vriendinnen en de beperkingen die corona met zich meebracht voor het uitoefenen van haar hobby’s.

School verliep heel anders

De coronatijd maakte school volgens Olivia minder leuk, al kon je gelukkig nog wel met vriendinnen spelen op school, dat was wel leuk. Het maakte het met plastic schermen en mondkapjes soms lastig communiceren.

Want als je dan een mondkapje op hebt en stel je hebt bijvoorbeeld een beetje ruzie en iemand gaat dan sorry zeggen dan weet je niet of hij onder het mondkapje heel boos kijkt en het helemaal niet meent of juist wel. Dat vond ik wel vervelend.

Ook is de uitleg van schoolwerk volgens Olivia wel lastig. "Moeilijk want je bent natuurlijk gewend aan je juf en die legt je op een bepaalde manier allemaal dingen uit en thuis heb je soms dat je ouders die snappen het dan niet en dan moet je het gewoon overslaan."

Gym werd door corona ook helemaal anders aldus Olivia. "En ook gym is niet zo leuk want op school doen we gewoon vaak verstoppertje of apenkooien alleen als je thuis zit dan doen we alleen maar een soort trainen met jumping jacks voor het scherm."

De juf bedacht echter ook leuke opdrachten, zo mocht Olivia als opdracht een PowerPoint presentatie maken over geloven. "Ik had heel snel mijn week taken af altijd dus ik kreeg een opdracht ik moest een presentatie maken over geloven volgens mij, boeddhisme en christendom en joden enzo, en dan moest ik een grote PowerPoint maken dus als ik klaar was met mijn werk kon ik dat doen, dat was gewoon leuk."

“Ik denk dat je veel meer met je familie gaat doen[...]Dat was leuk, het is gewoon heel gezellig om met hun te spelen. En vooral ook fijn.”

Ouders gaan er verschillend mee om

Ook was de afgelopen periode bijvoorbeeld het contact met vriendinnen lastig vanwege ouders die anders met corona omgaan dan je eigen ouders.

Mijn buurmeisje is 1 van mijn beste vriendinnen alleen haar ouders waren heel streng erin dus we mochten in het begin helemaal niet samen buiten spelen en toen gingen we toch samen stiekem buiten spelen.

Olivia heeft ook gehoord dat de ouders van een klasgenoot haar een kitten hadden gegeven, omdat ze enig kind is en anders helemaal alleen was.

Een hechtere band met familie door corona

Wat wel bijzonder was aan de corona tijd was dat je ineens meer met je familie bezig bent. Dit vond Olivia het aller leukst aan de coronatijd.

Ik denk dat je veel meer met je familie gaat doen, dus dat je veel meer met elkaar bezig bent want eigenlijk ben je nooit met je familie bezig en broers en zussen omdat je eigenlijk altijd met je eigen vrienden wil zijn en dan kan dat niet dus dan ga je meer met hun spelen. Dat was leuk, het is gewoon heel gezellig om met hun te spelen. En vooral ook fijn.

De coronatijd maakt dat Olivia haar familie beter heeft leren kennen. Vooral haar nichtje. "Dan denk je dat je je familie heel goed kent en dan leer je gewoon nog meer. Bijvoorbeeld mijn nichtje ik weet dat zij ook heel erg houdt van paarden en van dieren maar ik wist niet dat ze heel erg van theater hield en zij gaat dus ook naar haar nummer 1 school en dat is dus 1 dag in de week helemaal theater. Ik wist ook niet dat ze heel erg van hamsters hield want ze heeft een eigen hamster gekregen."

Vaker alleen

Ondanks dat het heel fijn was met familie geeft Olivia ook aan dat ze zich vaker alleen voelde. Uiteindelijke veranderde dit wel weer toen ze weer met haar buurmeisje kon spelen.

Je bent gewoon vaker heel alleen en dat is stom. Ik voelde me vaker alleen omdat we zijn met z’n 3en en mijn broertje en m’n zus trokken heel vaak met elkaar op en dan voelde ik me wel eens alleen. En door corona kon ik geen vrienden zien. Is wel een beetje veranderd want uiteindelijk mocht ik weer met mijn buurmeisje spelen.

Het hielp niet mee dat corona in haar gezin uitbrak. "Als iemand corona heeft gaat diegene niet in isolatie maar we houden wel wat meer afstand. Nog saaier om afstand te moeten houden van elkaar. Omdat je niet vaak met iemand kan afspreken heb je eigenlijk alleen maar degenen die bij je in huis wonen en als die dan doordat ze corona hebben ook niet kunnen spelen dan heb je niet echt iemand."

Hobby’s: sommigen wel en sommigen niet

Iets wat er voor Olivia uit de corona tijd sprong was dat ze wel gewoon mocht paardrijden.

Paardrijden wel omdat je sowieso 1,5 meter afstand houdt op een paard en dat was wel leuk dus ik kon eigenlijk altijd daar zijn. Dat was wel fijn eigenlijk.

Olivia moest in de corona tijd van naailes af, dat vond ze wel jammer maar ook begrijpelijk. "Alleen tijdens corona moest ik wel van naailes af en dat vond ik ook heel erg leuk, maar dat was een beetje veel viool les, paardrijden en naailes. Het werd een beetje te duur en te veel. Ook omdat papa en mama niet meer naar hun werk konden. Ze moesten thuis werken en dan zijn wij ook thuis dus dan kan je denk ik wat lastiger werken. Ik weet niet of dat invloed had, misschien daarom te duur."

“Altijd voor elkaar klaar staan, dat je elkaar helpt als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand heel bang is dat die corona krijgt dat je die dan gerust stelt.”

Allerlei leuke activiteiten gaan niet door

Minder fijn vond Olivia het dat ze haar vrienden en familie soms niet kon zien.

Dat je niet na school of in het weekend kon je je vrienden niet zien en soms ook je familie niet. Bijvoorbeeld bij ons doen we altijd een Paasontbijt alleen dat gaat dus nu nog steeds niet door. 1 x deden we het met video alleen dat is niet zo leuk als met z’n allen zijn.

Olivia mistte daarnaast door corona 2 van de 3 schoolkampen. "Dit jaar gaat het gelukkig wel door, maar anders had ik dus helemaal geen schoolkamp gehad. Dus we zijn wel blij dat het dit jaar wel door gaat want we gaan ook naar Texel en dat vindt iedereen altijd de leukste plek."

Het is fijn om elkaar te helpen

Volgens Olivia is het belangrijk om er voor elkaar te zijn in de coronatijd.

Altijd voor elkaar klaar staan, dat je elkaar helpt als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand heel bang is dat die corona krijgt dat je die dan gerust stelt.

Olivia vertelt dat ze hulp heeft ervaren van haar juf en haar nichtje in de coronatijd. Ze heeft zelf ook anderen geholpen. "Dat als je sneller verdrietig wordt dan kan je vaak helpen en dan voel ik me in ieder geval vaak wel goed als je dan iemand hebt geholpen. Ik heb wel mensen geholpen waar het even minder goed mee ging, ik weet niet of dat door corona was. Ik ging dan vragen hoe het gaat en dan wat er aan de hand was en dan diegene vooral laten uitpraten en dan maakt het niet uit wat ik ervan denk maar gewoon mee gaan in dat verhaal."

Lessen van de coronatijd volgens Olivia:

Olivia heeft een aantal ideeën voor een eventuele volgende corona uitbraak:

  • Ik zou zeggen dat ze de scholen niet dicht moeten doen, omdat ik zelf heb meegemaakt dat het super vervelend is en dat is niet leuk voor andere kinderen als ze dat mee moeten maken, dus de scholen niet dicht. Ik denk dat ze misschien 2 weken gewoon volledige lockdown moeten doen. Maar als je de scholen dicht dan kan je gewoon niet veel en dan moet je gewoon je werk doen en als je klaar bent met je werk dan ga je je maar lekker vervelen. En op school kan je nog leuke dingen doen met elkaar.
  • Jongeren in de gaten houden die toch feestjes gaan geven.
  • Extra aandacht voor: "Daklozen. Ik denk omdat als je om 21.00 uur een lockdown hebt alleen dan kan je nergens naar toe en dan word je denk ik sneller aangesproken want je kan er niks aan doen want je hebt geen dak boven je hoofd."

Adviesgroep:

Olivia heeft meegedaan aan de adviesgroep waarin zij samen met andere kinderen en jongeren onderzoekers van advies voorzag. Hierover zegt zij: "Ik vind het leuk dat je eigenlijk gewoon kan zeggen wat je vindt ervan en dat het dan besproken wordt. We gingen allemaal kijken naar grafieken en dan mocht je dingen opschrijven over corona en hoe het dan voor jou is. Je praat heel veel en het is heel gezellig. Soms een beetje ongemakkelijk met anderen die je niet kende maar meestal gewoon gezellig. Ik kan er wel over praten."

“Ik vind het leuk dat je eigenlijk gewoon kan zeggen wat je vindt ervan en dat het dan besproken wordt.”