COVID-19 portret van Toon (10 jaar) - 21 april 2022

Toon

Toon (10 jaar) zit in groep 7 en houdt van tekenen en gamen. Het ging goed met hem in de coronatijd, maar het was niet per se altijd fijn. Het thuiswerken hielp Toon wel bij het concentreren en hij haalde zelfs werk in. Vooral de wisselende maatregelen en het binnen moeten blijven was volgens Toon erg vervelend.

Klik op de tekening om te vergroten

COVID

Volgens Toon was het vervelend dat de maatregelen steeds veranderden. "Dat we heel snel naar weer in quarantaine moesten de hele tijd. En dat iets weer open gaat en weer dicht en weer open en weer dicht. Als het open is vond ik het wel prima, maar dan als het weer dicht gaat is dat wel weer stom."

Ook vroeg hij zich vooral in het begin af waarom het bestaat. "De laatste tijd was het wel gewoon normaal want er mag best wel veel weer, alleen de vorige keer in quarantaine toen dacht ik wel echt van ‘Waarom? Waarom bestaat dit? Waarom had die man niet helemaal opgelet?’"

Toon vond het binnen moeten blijven in bepaalde periodes niet fijn, juist dat het niet mag maakt dat je het extra graag wilt. "Dat we heel vaak binnen moesten blijven. Omdat uiteindelijk wil je wel gewoon weer naar buiten hoor. Want ik heb nu bijvoorbeeld geen zin om een kilometer te gaan fietsen maar als je dan een maand binnen zit dan heb je er wel zin in. Je wil dan dingen die je niet kunt doen."

Thuiswerken was juist WEL fijn

Het thuiswerken was een grote positieve factor volgens Toon. "Ik kan veel beter thuis werken dan op school. Het is stiller, veel stiller. Niet allemaal geschoven stoelen en kletsende mensen enzo. Beter concentreren. Ik heb best wel veel achterstanden weer gewoon bijgelopen. Omdat ik ging thuiswerken en dan kon ik gewoon het dubbele doen dan wat ik normaal doe."

Soms was het thuiswerken minder fijn, vooral met gym: "Thuis kon ik goed werken en soms moesten we voor gym bijvoorbeeld 50 jumping jacks doen, dat was wel irritant, dan ga ik liever werken dan dat doen. Want bij gym doen we meestal gewoon tikkertje ofzo en dat je in je eigen huis zit en dat je niet veel ruimte hebt, eigenlijk niet je echte gymkleding aan hebt, dat je niet op blote voeten bent op de gym grond."

“Ik heb nu bijvoorbeeld geen zin om een kilometer te gaan fietsen, maar als je dan een maand binnen zit dan heb je er wel zin in.”

Minder en anders contact met je vriendjes

Het niet kunnen zien van je vrienden was volgens Toon ook een minder fijn aspect van de coronatijd. Bijvoorbeeld niet kunnen kletsen met je vrienden in de pauze omdat je niet op school bent. Toon had wel telefonisch contact met vrienden of praatte bijvoorbeeld met vrienden tijdens het gamen. Maar spelen kon wel minder vaak dan normaal. Af en toe belden ze elkaar tijdens schoolwerk om elkaar te helpen. "Dan gingen we elkaar helpen enzo. Het was wel grappig want dat was een keer op een andere manier."

Over het gamen zegt Toon daarnaast nog dat hij wel meer is gaan gamen in de coronatijd, omdat hij zich soms verveelde omdat hij niet naar buiten kon. Dit is nu weer terug naar normaal.

Heel soms was het ook wel fijn meer tijd te hebben voor jezelf: "Soms was het ook wel fijn dat ik dan meer tijd voor mezelf heb, maar ook gewoon niet leuk dat je dan minder contact had. Soms ben ik moe en dan heb ik al afgesproken en dan ga je alsnog spelen en dan wil ik eigenlijk liever gewoon thuis zijn en dat kon dan vaker."

Toon beschrijft dat het contact met vrienden aan het begin van de pandemie normaal was, toen in een steile lijn naar beneden ging (door de lockdown) en toen weer omhoog.

Ondanks dat Toon positieve punten weet te noemen zegt hij dat hij niks zou behouden van de coronatijd: "Nee als ik nooit meer uit eten kon dan wil ik nu nog steeds wel uit eten hoor. In coronatijd mochten we niet uit eten, maar nu wil ik wel gewoon uiteten gaan. Dus niet dat ik dat niet blijf doen na corona. Dat bellen met vriendjes doen we ook niet meer, dat was alleen omdat we werkten en dan gingen bellen."

Maatregelen op school

Toon merkte vooral dat er corona was op school door: "Dat je mondkapjes in de gang op moet. En dat je op andere tijden buiten speelt want je mag geen klassen mixen en dat als de leraar ziek is dat je niet naar een andere klas mocht dus dan blijf je gewoon thuis. "

Vooral de mondkapjes in de gangen waren vervelend aldus Toon: "Omdat dan word je gewoon echt benauwd. Als het dan ook nog zomer is dan als je gewoon 20 seconden dat ding op je mond hebt dan ga ik gewoon zweten."

De effecten van de maatregelen maakten volgens Toon wel dat buiten spelen in coronatijd op school best leuk was, soms kon je namelijk langer buiten spelen omdat andere klassen dan bijvoorbeeld gym hadden.

“Dan word je gewoon echt benauwd. Als het dan ook nog zomer is dan als je gewoon 20 seconden dat ding op je mond hebt dan ga ik gewoon zweten.”
“Soms was het ook wel fijn dat ik dan meer tijd voor mezelf heb, maar ook gewoon niet leuk dat je dan minder contact had.”

Tips voor de toekomst:

Als Toon het voor het zeggen zou hebben in Nederland dan zou hij:

  • Meteen doen wat het beste werkt: Nu kunnen ze doen wat het beste werkt voor NL dus dan moeten ze dat gewoon meteen doen zodat het sneller voorbij gaat.
  • Aandacht hebben voor de artiesten: "Omdat ze hebben alleen gezegd er mogen geen optredens komen en voor de rest niet heel veel."