De Intakevragenlijst: nieuwe ontwikkelingen - 07-10-2024

Bij DREAMS maken we al  drie jaar gebruik van de Intakevragenlijst om een beeld te schetsen van de kinderen en jongeren die bij onze instellingen worden aangemeld. Deze vragenlijst heeft veel waardevolle inzichten gegeven, maar het was ook tijd voor een evaluatiemoment: hoe kunnen we deze lijst nóg beter maken? En hoe geven we een stem aan de kinderen en jongeren zelf, niet alleen via hun ouders en verzorgers? We nemen jullie in deze blog graag mee in de vernieuwingen van de Intakevragenlijst 2.0.

Door Emma Broek en Ilse Visser

Ons eerste grote project: de Intakevragenlijst

Bij de oprichting van DREAMS kwamen we er al snel achter dat de verschillende instellingen tijdens de intake van een kind of jongere vergelijkbare vragen stelden. Zo wilden we allemaal weten waarom een kind wordt aangemeld, maar vonden we ook informatie over bijvoorbeeld het gezin of de school  van het  kind belangrijk. Omdat we deze gegevens allemaal op nét een andere manier uitvroegen, konden we de verzamelde gegevens niet goed met elkaar vergelijken of delen.

Eén van de eerste projecten bij DREAMS was daarom het ontwikkelen van een gezamenlijke Intakevragenlijst. Deze vragenlijst is in 2021 in gebruik gegaan bij de DREAMS instellingen, en ondertussen hebben we al meer dan 8.000 vragenlijsten verzameld. Onderzoek met deze lijst heeft ons al hele interessante inzichten gegeven. Zo weten we nu dat de ouders van de kinderen die bij DREAMS instellingen worden aangemeld gemiddeld hoger opgeleid zijn dan het landelijk gemiddelde, dat 12% van de leerplichtige kinderen niet naar school gaat, en dat kinderen – met name pubers – te weinig bewegen ten opzichte van de beweegrichtlijnen.

“Onderzoek met de Intakevragenlijst heeft al interessante inzichten gegeven. Zo weten we dat 12% van de leerplichtige kinderen niet naar school gaat.”

Tijd voor een update

Nadat we drie jaar deze lijst hadden gebruikt, werd het tijd om te evalueren. Zo vroegen we ons af: stellen we wel de juiste vragen? Zijn ouders en verzorgers tevreden met de Intakevragenlijst? Om deze vragen te beantwoorden, hebben we naar de ervaringen van ouders en verzorgers gevraagd. We vroegen bijvoorbeeld naar de lengte van de lijst, of de vragen niet te persoonlijk waren, en of ze  begrijpelijk genoeg waren. Ook hebben we aan behandelaren uit de DREAMS-instellingen gevraagd of zij de informatie uit de Intakevragenlijst nuttig vinden, of er dingen missen, of dat er juist informatie uit mag. Met deze informatie zijn we hard aan de slag gegaan om een nieuwe, betere lijst te ontwikkelen.

Zo zijn we uitgekomen op de Intakevragenlijst 2.0: een lijst die beter aansluit op de wensen van ouders en behandelaren en waaruit nog steeds belangrijke onderzoeksgegevens te halen zijn. Wat is er allemaal veranderd? Veel ouders gaven aan dat ze meer toelichting wilden geven, dus we hebben hier meer ruimte voor gemaakt. Ook hebben we de taal vereenvoudigd, zodat de vragen beter te begrijpen zijn. Soms waren er te veel antwoordopties bij meerkeuzevragen, dus we hebben bij die vragen de antwoordopties ingekort. Daarnaast hebben we de intake vragenlijst  genderneutraler gemaakt, zodat hij aansluit bij álle kinderen en gezinnen die zich aanmelden bij de DREAMS-instellingen.

Hoe zit het met de stem van de kinderen en jongeren zelf?

Er ontbreekt nog een belangrijk perspectief in de vragenlijsten die wij gebruiken bij DREAMS: het perspectief van de kinderen en jongeren zelf. Sommige kinderen die bij ons worden aangemeld zijn te jong om zelf vragenlijsten in te vullen, maar een groot deel kan dit wel. Daarom zijn we nu hard bezig om een versie van de Intakevragenlijst te maken die kan worden ingevuld door de kinderen en jongeren zelf. Zo kunnen ze zelf vertellen over waarom ze bij één van onze instellingen zijn aangemeld, hoe het met hen gaat, en hoe hun leven eruit ziet.

Bij de ontwikkeling van deze kind- en jongerenversie van de Intakevragenlijst is de Nederlandse Jongerenraad (NJR) nauw betrokken. Een groep jongeren heeft zich al gebogen over een eerste versie van deze vragenlijst, en om hier dieper op in te gaan zal er in oktober nog een focusgroep plaatsvinden. Zo zorgen wij ervoor dat de kind- en jongerenversie van de Intakevragenlijst goed aan zal sluiten bij de wensen en behoeften van de kinderen en jongeren die worden aangemeld bij de DREAMS-instellingen.

“Er mist nog een belangrijk perspectief: die van de kinderen en jongeren zelf. Daarom werken wij nu aan een kind- en jongerenversie van de Intakevragenlijst.”