Leefstijl en mentale problemen: het belang van slaap, voedsel en beweging - 26-05-2025

Mentale problemen bij kinderen gaan helaas vaak hand in hand met ongezonde leefstijlpatronen. Soms als gevolg van de mentale klachten, soms juist als veroorzaker, of soms als bijwerking van voorgeschreven medicatie. Het is dan ook cruciaal om naast behandeling voor de mentale problemen ook oog te hebben voor hulp bij leefstijlveranderingen. In deze blog laten we zien hoe DREAMS hieraan wil bijdragen.

Door Maaike Oosterling

Veel kinderen die zorg nodig hebben in de kinder- en jeugdpsychiatrie hebben naast hun mentale klachten ook last van andere problemen. Ze slapen slecht, draaien hun dag-nacht ritme om, eten ongezond of bewegen te weinig. Soms hadden ze deze problemen al voordat de mentale klachten begonnen, maar bij de meeste kinderen gaan ze juist hand-in-hand: hoe meer een kind last heeft van mentale klachten, hoe moeilijker het wordt om een gezonde leefstijl aan te houden. Van angst en dwang kan je soms slecht slapen, van depressie soms juist te veel. En als je je mentaal slecht voelt, heb je weinig zin om goed te eten of te bewegen.

DREAMS-onderzoeker Malindi van der Mheen kwam dit ook tegen in haar onderzoek:

“We zien dat de kinderen en jongeren die deel zijn van ons onderzoek veel minder bewegen dan de algemene bevolking, waarbij van de tieners zelfs maar 4% dagelijks genoeg beweging krijgt! Ook eet de meerderheid van de kinderen en jongeren niet dagelijks groenten en geeft een groot deel aan overdag vermoeid te zijn.”

Het is dus belangrijk om te werken aan leefstijlpatronen zoals slaap, eten en bewegen, omdat ze mentale problemen in stand kunnen houden of kunnen verergeren.

DREAMS hoopt met de informatie die wordt verzameld te kunnen onderzoeken hoe leefstijl samenhangt met mentale klachten, zodat we samen met behandelaren kunnen werken aan het opzetten van betere hulp die bijdraagt aan beter slapen, gezond eten en meer bewegen, ook voor de lange termijn.

Naast data verzamelen en onderzoek is er de wens om een nieuwe landelijke expertgroep op te zetten, onder leiding van DREAMS-onderzoeker Malindi van der Mheen. Dit wordt een dynamische, interdisciplinaire groep met onderzoekers, behandelaren en experts uit de hele kinder- en jeugdpsychiatrie en jeugd ggz. Malindi: “Door breed samen te werken kunnen we de resultaten van onderzoek meteen in de praktijk brengen.”

Zo blijft DREAMS stapje voor stapje de zorg voor kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie verbeteren!