Projectleider Tinca Polderman stelt zich voor - 14-12-2023

DREAMS is op 1 april 2020 van start gegaan. Vanaf het begin staat Tinca Polderman als projectleider aan het roer van dit samenwerkingsverband. Wat is haar rol precies, hoe ziet zij de toekomst van DREAMS voor zich, en wat zijn haar hoogtepunten tot nu toe geweest? Tinca Polderman stelt zich voor en vertelt wat meer over DREAMS. 

Door Emma Broek en Hannah Dorsman

Jij bent de projectleider van DREAMS. Wat houdt jouw rol nou eigenlijk in?

Mijn rol verandert eigenlijk over de tijd heen. DREAMS moest helemaal worden opgebouwd, qua organisatie, data-harmonisatie tussen de instellingen en wetenschappelijk onderzoek. Dus dat heeft in de eerste twee jaar veel tijd gekost. In ons eerste grote project hebben we een gedeelde intake vragenlijst ontwikkeld waar ik ook nauw bij betrokken was. Dit was toen nog een soort micromanagement waarbij ik nauw samenwerkte met een handjevol onderzoekers. In de loop der tijd is DREAMS groter geworden en is mijn rol veranderd naar meer macromanagement. Ik houd het overzicht van alle projecten, ik bewaak het wetenschappelijk onderzoek, zet een visie op voor de toekomst en ben voor de buitenwereld het gezicht van DREAMS.

In 2020 is DREAMS opgezet. Wat waren eigenlijk de beweegredenen om dit te doen? Waarom vonden jullie dat zo’n samenwerking nodig is?  

Ik heb het niet zelf bedacht! Dat is echt vanuit de bestuurders en hoogleraren van de vier DREAMS instellingen gekomen. Zij zagen dat er geen goed overzicht was van wie er in de kinder- en jeugdpsychiatrie geholpen worden en wilden graag het onderzoek in de kinder- en jeugdpsychiatrie vooruithelpen. Dus er was een behoefte om dat overzicht te creëren, en er was het besef dat we met grotere datasets ook de wetenschap kunnen verbeteren. 

Voor mij klonk DREAMS als een supermooie, nuttige en relevante opdracht. Ik wilde daar graag mijn ervaring en netwerk voor inzetten, om de kinder- en jeugdpsychiatrie een stapje verder te helpen in het onderzoek. En om uiteindelijk dat onderzoek te vertalen naar de werkvloer. Dat is altijd het streven. 

“Er is een enorme bereidheid vanuit de bestuurders en hoogleraren om DREAMS tot een succes te maken. Daardoor heb ik me altijd gesteund gevoeld om de ambities van DREAMS waar te maken.”

DREAMS bestaat uit vier grote instellingen. We kunnen ons voorstellen dat het soms lastig is om te communiceren terwijl iedereen in andere hoeken van het land zit, maar toch lijkt dit goed te gaan binnen DREAMS. Waar komt dat door denk je?

Eeh.. haha. Dat is een hele relevante vraag. Ik denk we door de COVID-19 pandemie een soort vliegende start hebben kunnen maken. Ons overleggen moesten uiteraard online, en dat zorgde ervoor dat we direct om de week met het DREAMS team bijeenkwamen. Hierdoor konden bepaalde stappen heel snel gezet worden, zoals het maken van de website, het harmoniseren van de intake vragenlijst, en het opzetten van het COVID onderzoek. Het online vergaderen hebben we erin gehouden, maar DREAMS onderzoekers ontmoeten elkaar ook in de instelling of (nu dat weer kan) op congressen en eens per jaar komen we met alle DREAMS betrokkenen live bijeen.

Natuurlijk zijn er ook dingen die wat minder goed gaan. Per instelling verschilt het nog wel hoe goed DREAMS is geland, en hoe de communicatie verloopt. Sommige instellingen hebben bijvoorbeeld een betrokken communicatieafdeling of nodigen DREAMS uit voor een lezing, en bij andere instellingen loopt dat wat minder soepel.

Maar ondanks die knelpunten is DREAMS flink gegroeid sinds 2020. Waar denk je dat dat dan door komt? 

Vanuit de bestuurders en hoogleraren is er een enorme bereidheid om DREAMS tot een succes te maken. Ik heb me daarom altijd enorm gesteund gevoeld om de ambities van DREAMS waar te maken. En de onderzoekers zetten zich vanaf de start maximaal in en leveren de grootste bijdrage aan het DREAMS succes. 

Hoe denk jij dat DREAMS kan bijdragen aan het verbeteren van de kinder- en jeugdpsychiatrie? 

Ik denk dat we zonder goede data over de achtergrond van de kinderen in zorg, de factoren die een rol spelen bij hun psychische problemen, hun behandelingen en de effecten daarvan, we de kinder- en jeugdpsychiatrie niet werkelijk kunnen verbeteren. We moeten weten waar de pijnpunten en sterke punten zitten. En ook voor beleid: als je bepaalde lijnen wilt uitstippelen of meer geld, infrastructuur of faciliteiten voor de zorg wilt moet je laten zien wat je nodig hebt, en dat kan alleen als je dat met goede data in kaart hebt gebracht.

DREAMS heeft sinds 2020 al veel bereikt. Maar waar ben jij nou eigenlijk het trotst op? 

Ik ben denk ik het trotst op dat er al een infrastructuur staat, en dat er een enthousiaste groep mensen bij elkaar zit. En ik ben trots dat we inmiddels al best wat dingen in kaart hebben kunnen brengen. We weten nu hoeveel kinderen er bij ons in zorg komen, we weten meer van hun demografische achtergrondkenmerken, er is dossieronderzoek gedaan om te kijken wat voor diagnoses al die kinderen in onze instellingen hebben. En dat is zeker nog niet allemaal perfect, en het heeft en had veel haken en ogen. Maar het is een goede start van het in kaart brengen van onze populatie, ondanks de hobbels waar we in het begin (en nu nog) tegenaan zijn gelopen. De start is er, en de bereidheid en enthousiasme is er. Dat geeft mij energie. 

“Ik hoop dat DREAMS als een goed geoliede machine gaat werken, en we een solide stukje wetenschap in de kinder- en jeugdpsychiatrie worden. En natuurlijk dat we de wisselwerking met de zorg vasthouden.”

Er zijn nu dus drie jaar achter de rug. Wat zijn jouw hoop en dromen voor DREAMS de komende jaren? Wat hoop je nog met DREAMS te bereiken? 

Ik hoop dat er in de komende drie jaar zo’n infrastructuur staat dat DREAMS als een goed geoliede machine werkt. Dat het niet meer afhankelijk is van één projectleider of één of twee actieve onderzoekers, maar dat er een fundament staat dat niet zomaar kan worden omgeduwd. En ik hoop dat het een stukje wetenschap in de kinder- en jeugdpsychiatrie wordt dat solide en belangrijk is en dat we de wisselwerking met de zorg goed blijven vasthouden. 

Wat is het leukste wat je tot nu toe voor of namens DREAMS hebt mogen doen? 

Wat ik heel leuk vond, en dat is al eventjes geleden, was het eerste DREAMS symposium. Dat was in 2022, en toen hebben we elkaar ook allemaal voor het eerst gezien, want daarvoor zagen we elkaar alleen online. Daar heerste toen echt wel een sfeer van trots; dat we trots waren op wat er stond. We hebben toen ook onze eerste data laten zien, we hebben toen echt even kennis kunnen maken met elkaar. Ik vond dat een mooie mijlpaal van DREAMS. We hebben toen ook veel externen uitgenodigd, dus niet alleen maar mensen die direct betrokken waren bij DREAMS. Uiteindelijk waren er denk ik zo’n 60 mensen bij aanwezig. Dat was echt een mooi moment. 

En dan als afsluiter: wat doe jij het liefst in je vrije tijd? 

Tja, ik vind verschillende dingen leuk. (Zachtjes): eten en drinken. En zet er dan ook nog koken bij! Maar ja, lekker koken en eten met fijne mensen, dat vind ik heel fijn. 

En heb je dan nog een favoriete keuken? 

Ja, dan het liefst Mediterraans. Van Libanon tot Marokko, tot Griekenland en Italië. Dat vind ik wel echt het lekkerst.