Samenwerking tussen de NJR en DREAMS - 27-02-2025
Vanaf 2024 werkt DREAMS samen met de Nationale Jeugdraad (NJR), project Hoofdzaken. Maar hoe zetten zij ervaringskennis van jongeren in binnen onderzoeksactiviteiten? En wat houdt de samenwerking met DREAMS precies in? Over deze en andere vragen spraken we met Celesta Kasper en Zonneke Kimpen, projectleiders bij NJR Hoofdzaken.
Door Ilse Visser en Emma Broek
NJR Hoofdzaken is een panel van zo’n 40 jongeren en jongvolwassenen die hun eigen ervaringen in de jeugd-ggz inzetten om de zorg te verbeteren. Ze denken mee over onderzoeken en beleidsstukken, spreken op symposia, delen hun verhaal met zorgprofessionals, geven gastlessen en nemen deel aan diverse evenementen. Zo namen in 2024 twee jongeren deel aan het panelgesprek tijdens ons eigen DREAMS-symposium. In een eerdere blogpost vertelden zij meer over waarom ze zich hebben aangesloten bij NJR Hoofdzaken en hun ervaringen tijdens het symposium.


Celesta Kasper en Zonneke Kimpen zijn projectleiders bij NJR Hoofdzaken. We spraken hen over hun werk en de samenwerking met DREAMS.
Jullie zetten je allebei in voor de mentale gezondheid van jongeren. Waarom specifiek bij NJR Hoofdzaken?
Zonneke: “Wat ik mooi vind aan NJR is dat het niet alleen voor jongeren is, maar ook door jongeren. Jongeren zitten in het bestuur, denken mee en beslissen mee.”
Celesta: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. De ervaringskennis van jongeren is echt een meerwaarde. NJR is daarnaast een jonge, energieke organisatie met veel ambitieuze mensen.”
NJR Hoofdzaken & onderzoek
Hoe lang denkt NJR Hoofdzaken al mee met verschillende onderzoeksprojecten?
Celesta: “Hoofdzaken bestaat sinds 2015, dus al 10 jaar! Vanaf het begin was er al meteen aandacht voor ervaringskennis in onderzoeksprojecten. Tijdens corona kreeg dit een extra boost, omdat onderzoeken makkelijker online konden doorgaan dan bijvoorbeeld het geven van gastlessen.”
Wat voor onderzoeken zijn dit?
Celesta: “Veel projecten doen we samen met LUMC Curium, omdat zij ervaringskennis belangrijk vinden. Maar we werken breed: zolang een onderzoek bijdraagt aan betere zorg voor jongeren met psychische klachten en de jongeren niet alleen als respondent worden gezien, denken we mee.”
En in welke fase van onderzoek denken jullie dan vooral mee?
Celesta: “Het liefst in het hele proces, van begin tot eind. Jongeren kunnen op verschillende momenten invloed uitoefenen. We proberen zo vroeg mogelijk betrokken te zijn, bijvoorbeeld al bij het aanvragen van financiering. Dan kunnen jongeren meedenken over de opzet van het onderzoek en welke rol zij daarin spelen. Ook bij de implementatie helpen we: hoe worden de resultaten gedeeld met jongeren? Welke vorm van communicatie past het beste? Dit zijn belangrijke vragen.”
Waarom is het zo belangrijk dat de jongeren van NJR Hoofdzaken meedenken met onderzoek? Wat is de toegevoegde waarde van deze ervaringskennis?
Zonneke: “Er is nog steeds een kloof tussen de zorg die er is en wat jongeren écht nodig hebben. Jongeren moeten inspraak hebben in de zorg die hen betreft en waar hun behoeftes liggen.”
Samenwerking met DREAMS
Hoe is de samenwerking tussen NJR en DREAMS ontstaan?
Celesta: “Via LUMC Curium! We werken al meer dan vijf jaar samen met hen en praten vaak over nieuwe mogelijkheden. Zo kwamen we bij DREAMS terecht. Het mooie aan DREAMS is dat het een groot project is, waarin meerdere instellingen samenwerken als één geheel en elkaar zo versterken. Dit past goed bij NJR.”
“Soms rijst dan de vraag: wat is de ervaringskennis van een paar jongeren waard in vergelijking met alle andere data? Maar juist die combinatie van wetenschappelijke kennis en ervaringskennis is een kracht. Het één hoeft het ander niet in de weg te zitten, maar het is wel iets waar we goed op letten.”
Hoe verschilt de samenwerking met DREAMS van andere kleine onderzoeksprojecten?
Zonneke: “Bij DREAMS kunnen we meer verschillende activiteiten doen. Niet alleen een focusgroep, maar ook bijvoorbeeld een symposium waarbij jongeren meedenken. Dat is waardevol, want DREAMS heeft een groot bereik en meer impact door de samenwerking van vier grote instellingen.”
Kan het ook uitdagingen met zich meebrengen?
Zonneke: “DREAMS is een wetenschappelijk sterk project met een grote schaal. Soms rijst dan de vraag: wat is de ervaringskennis van een paar jongeren waard in vergelijking met alle andere data? Maar juist die combinatie van wetenschappelijke kennis en ervaringskennis is een kracht. Het één hoeft het ander niet in de weg te zitten, maar het is wel iets waar we goed op letten. Met deze samenwerking hopen we dat onderzoek naar de mentale gezondheid van jongeren nog weer een stapje beter te maken!”
Blogarchief
2025
- - Aan het woord: Onderzoeker en orthopedagoog Jacintha Tieskens
- - Samenwerking tussen de NJR en DREAMS
2024
- - Een mijlpaal: Inzichten uit het eerste grote DREAMS-artikel
- - Het evalueren van onze zorg
- - De Intakevragenlijst: nieuwe ontwikkelingen
- - Aan het woord: Promovenda Ilse Visser
- - DREAMS op pad: Het derde DREAMS symposium
- - Aan het woord: Datamanager Daniël van der Doelen
- - DREAMS op pad: Het voorjaarscongres van de NVvP
- - Aan het woord: Onderzoeker Malindi van der Mheen
- - Aan het woord: Psycholoog en onderzoeker Marleen Wildschut
- - Aan het woord: Onderzoeker Josjan Zijlmans